top of page
logo.jpg
Search

BondeStyrke

Get a grip! – Unknown

For å innlede bloggen valgte jeg uttrykket ovenfor. Sitatet refererer ikke til dramafilmen “Get a Grip” fra 2004, regissert av Kevin West, med Nathalie Altman og Ed Holley i hovedrollen. Ei heller refererer den til det negativt ladede uttrykket ta deg sammen! Nei. Det referer til armen vår og styrken på grepet vårt. For grep er viktig. Så get a grip!

Thomas innrømte i all fortrolighet, etter litt smøring med glovarm kaffe og temperert prat at : “Grep er en av mine svakheter”. Jeg mistenker at mange andre opplevde at grepet ikke holdt så lenge som vi ønsket under dagens økt også. Grep er ikke min styrke heller, snarere min svakhet. Men hvorfor er det viktig med grep?

Grep er ikke sexy. Det er ikke kult. Treningen blir tung når grepet blir utmattet. Det gjør vondt. Det kan oppleves litt kjedelig å trene grep. Så hvorfor er grep så viktig?

Pyrros Dimas, en av verdens sprekeste vektløftere, bommet på maksvekten sin under et stevne. På filmen ser man at han drar hardt og glipper stangen midtveis. Han kommenterte etterpå at det var ikke styrken, eller farten, eller vonde tanker i hodet som stoppet ham. Det var grepet. Get a grip, Pyrros! 

En rekke studier har sett sammenhenger mellom grepstyrke og fremtidig livskvalitet. Folk med sterkt grep er mindre utsatt for en lidelser knyttet til alderdom. Eksempelvis, for å bære en voldstung 8-pk pepsi max (på tilbud på obs) til bilen må du ha styrke i hendene. 

Godt grep er viktig i Crossfit. Hvem har vel ikke tatt T2B og kjent at hånden gradvis glipper den glatte stangen. Hvem har ikke rodd og hoppet hoppetau og kjent pumpen sige opp fra underarmen til skuldrene? I crossfit er grep viktig fordi grepet er vårt ankerpunkt med stangen eller vekten. Det nytter ikke å være sykt bred om ryggen og kunne ta mange pullups, men miste grepet etter 10 stk. Saken er det samme med markløft, muscle ups, snatch – nesten alt. Et godt grep kan oversettes til et større antall repetisjoner av T2B, C2B, eller andre øvelser. Get a grip, folkens!

Så til økten. Bondestyrke besto av 6 Deadlift, 8 Hang Power Cleans, og 10 m Lunges. Alle øvelsene med manual. Dette utfordret grepet vårt. Det var mange anstrenge ansikt i dag, mange oppblåste underarmer, mange manualer som dro og slet og gjorde det vanskelig for grepet vårt. Til slutt holdt vi manualen bare med lillefingeren. Men dere kjempet! Og folk opplevde at det var gøy og “mye tyngre enn jeg hadde trodd”. 

Cooldown for Abs kom tre minutter etter økten. Det var en amrap 4 med L-Hang. Tungt for magen. Også tungt for grepet. 

Takk for en umulig dag ? Ha en god helg!…og husk: get a grip!

0 views

Comentarios


bottom of page