top of page
logo.jpg
Search

Benkpress & “From the Get-Go” – 20. August 2019

Get-Go noun / informal / North American Meaning: the very beginning Example: I loved crossfit from the get-go

Katrine, Andreas og Vegard startet alle timene med spørsmålet. Hva betyr Get-go? Et ypperlig spørsmål. Ikke alle er etymologiske vidundre og sporer ordets historikk tilbake til sin noe sene og mirakuløse unnfangelse i sportsjournalistikk på 1960 tallet, men de fleste ser hvordan uttrykket trekker store linjer til dagens økt.

Vi begynte med bodybuilding. Benkpress; 3-3-3 reps for max load. Det er tre viktige ting å tenke på når en utfører benkpress. 1. Har jeg en vekt som tillater meg å ha riktig teknikk og holde meg skadefri? Sporer albuene langs kroppen? Kjenner jeg ubehag i skuldrene eller ikke? 2. Har jeg en vekt som jeg kan ta uten å feile? 3. Er jeg en hai?

Sistnevnte krever noe utbrodering, så jeg tillater meg å fundere på det her. Benkpress er ryggen og brystet og skuldrene som jobber sammen for å skyve en vekt fra oss. Mange er flinke til å la albuene spore fint, aktivere ryggen og stramme godt i kjernen. Men, undertegnede, når han ser utover gulvet, speider med sitt maritime glass en del haier. Haier i benkpressammenheng betyr at du har kontroll på øvelsen, du har spisse tenner og blodlyst og lyst på mange kg på stanga. Du er bred om nakken og bred om brystet. Men, du har en usslig liten halefinne som vinker og spreller og vet ikke hva den skal gjøre når overkroppen er i het het dans med vektene.

Du har ben for en grunn. Bruk dem. Plant dem godt i bakken. Skyv fra med hælene, og skap vakkert vakker spenn. (Se for dere styrkeløftere med den noenlunde overdrevne buen i ryggen) . De presser aktivt fra med bena. Ankrer dem i bakken. Skaper en helt, hammer, hundre prosent stabil plattform. Vi vingler ikke, lar finnen henge dødt, vi presser i mot. Prøv det! Du vil garantert kjenne effekter av den ekstra stabiliteten.

Etter benkpressøkta var det kjapt i gang med del to av dagens wod.

From the get-go. From the very beginning. Det er ofte snakk om å pace i Crossfit, og det er viktig, men i dag skulle vi tenke litt annerledes. Vi skulle ikke varme opp på romaskinen, og sakte nå marsjfart underveis. Nei, strakt fra begynnelsen – right from the get go – skulle vi finne vårt tempo, ta vare på det, holde det ømt til hjertet, og lide og le og gråte tårer og ikke gi oss. Tidsdomenet var kort. 20 min. Øvelsene var relativt enkle. Ikke spar på energi. Start bang på.

Dette er viktig i games. Men det er også viktig for oss. Å kunne spå et tempo vi prøver å holde og være treffsikker på det er det som gir oss en god økt. Typiske ting å si etter en time er :

Å nei, jeg startet alt for hardt. Det var helt jævlig. Jeg døde litt og suglet litt også rapte jeg og nå må jeg spy dumme ting ut av munnen min. Au. Gangsperr alarm. Jeg tror ikke det er forsvarlig at jeg kjører til jobb i morgen.
Njaaa. Den var ok. Jeg bommet ørlitelitt på tempo. Begynnte altfor sakte Hadde en del mer energi på slutten. Men…jeg ble svett da.

Katrine, på instagram, ga uttrykk for at økten var en svett og nydelig affære. Undertegnede kan bekrefte at den var svett. Susanne får tomler for sin meget kompetente benkpressføring. Det gikk i stokk for Vegard under siste time, Vegard beklager og ber om tilgilvelse. Eskild var et fartsmonster. Sophie ble sliten i skuldrene. Jan nøt endelig å benkpresse litt igjen og feiret å ha kommet godt tilbake fra skaden. Ulrikke syklet litt. Birgitte hadde et års dag i dag. Tommel opp!

Snakkes i mangfoldige morgen!

Team V-V-V-Verftet 😍

0 views

Comments


bottom of page